Просвјетна сарадња и сарадња са младима

  1. Почетна
  2. Активности
  3. Просвјетна сарадња и сарадња са младима

У циљу унапређења просвјетне сарадње, Представништво ради на подстицању сарадње између школа и факултета и других образовних институција из Републике Српске и Србије, као и на повезивању младих из Републике Српске и Србије.


Активности Представништва на пољу просвјетне сарадње, високог образовања и сарадње са младима

Пројекат „Стручна пракса и усавршавање студената“

Представништво је неколико година успјешно реализовало пројекат „Стручна пракса и усавршавање студената“ у оквиру којег су студенти из Републике Српске обављали стручну праксу у институцијама и компанијама у Србији. Због епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом, овај пројекат није реализован у протеклом периоду. Представништво планира да настави са реализацијом овог пројекта и организује стручну праксу за студенте у локалним самоуправама, као и у привредним субјектима у Србији који буду заинтересовани за овакав вид сарадње.

Интернационална музичка манифестација „Београдски Шопен фест“

„Београдски Шопен фест“ (БШФ) је интернационална културно-образовна манифестација, коју од 2012. године организује умјетничко удружење „Креартива“ са Музичком школом „Станковић“ као домаћином, и Амбасадом Републике Пољске у Београду као генералним спонзором, уз подршку, између осталих, и Представништва Републике Српске у Србији. Ова манифестација популарише класичну музику, представљајући стваралаштво једног од највећих композитора Фредерика Шопена и окупља превасходно музичку омладину и представнике струке, стручну музичку јавност, еминентне госте из Србије, региона  и иностранства, али и све љубитеље музичке умјетности. Представништво ће и у наредном периоду подржати организовање ове манифестације у којој учествују и ученици, студенати и професори музичких школа и академија из Републике Српске.

Пријем за најбоље матуранте средњих школа у Србији и Републици Српској

Фондација Престолонасљедника Александра II за образовање сваке године организује пријем за најбоље ученике на којем додјељује похвалнице и поклоне ђацима генерације свих средњих школа у Србији. Уз  подршку и помоћ Представништва Републике Српске у Србији, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, на овом догађају учествују и најуспјешнији ученици завршних разреда средњих школа из Републике Српске.

Сарадња са студентским организацијама Републике Српске и Србије

Представништво ће и даље подстицати сарадњу и повезивање студентских организација Републике Српске и Србије и пружати подршку заједничким пројектима који настану као резултат такве сарадње, а који су у циљу афирмације вриједности из Републике Српске и Србије. Такође, Представништво ће пружати подршку студентским организацијама из Републике Српске приликом њихових организованих посјета Међународном сајму књига и/или другим образовним и културним институцијама у Београду и Србији са циљем успостављања и учвршћивања сарадње младих из Републике Српске и Србије.

Изборник