Културна сарадња и сарадња са завичајним удружењима

  1. Почетна
  2. Активности
  3. Културна сарадња и сарадња са завичајним удружењима

Сарадња Републике Српске и Србије на пољу културе и умјетности важан је дио укупног дјеловања Представништва Републике Српске у Србији, не зато што се најлакше види и најбрже покаже благотворност успјеха, него прије свега зато што зближава људе на најплеменитији начин, духовно их обогаћује и уздиже, а при том им пружа могућност и за бољу сарадњу на другим пољима: економском, научно-техничком, спортском… Блиске везе и дугогодишња сарадња стваралаца из Републике Српске и Србије добра је основа, не само за даљи рад, него и као могућност проширења сарадње и њеног обогаћивања, како садржајима, тако и новим учесницима.

Посебну пажњу и подршку Представништво пружа завичајним удружењима који његују нашу културу, традицију и обичаје.


Активности Представништва на пољу културне сарадње и сарадње са завичајним удружењима

Манифестација „Дани Српске у Србији“

Манифестација „Дани Српске у Србији“ је постала највећа традиционална манифестација којом Представништво Републике Српске грађанима Србије свеобухватно представља Републику Српску кроз различите програме из области културе, умјетности и стваралаштва, науке, просвјете, привреде и др. Сваке године подизали смо ову манифестацију на још виши ниво и ширили како број градова и општина у којима је реализована тако и број реализованих програма. Настојаћемо да сваке године организујемо и реализујемо ову манифестацију са још квалитетнијим разноврсним програмом у којем ће бити заступљени представници из свих дијелова Републике Српске.

Више о Пројекту погледајте овдје.

Међународни београдски сајам књига

Уз подршку Министарства просвјете и културе, а у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске и Удружењем издавача Републике Српске Представништво  сваке године организује јединствен наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига који се у октобру одржава у Београду. Представништво ће, као и претходних година, организовати представљање науке и књижевности, културе и умјетности Републике Српске у сарадњи са свима који буду заинтересовани да њихове књиге буду представљене на пажљиво осмишљеном репрезентативном штанду Републике Српске.

Учешће у културним догађајима и манифестацијама које се одржавају у Србији

Представништво у материјалном и организационом погледу подржава сљедеће културне манифестације и догађаје који се одржвају у Србији:

а) Међународни дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ који се одржава са обје стране Дрине и у којем наступају дјечији фолклорни ансамбли из више земаља. Фестивал се одржава под покровитељством предсједника Републике Србије, а организатор фестивала је Удружење грађана „Ера“ уз подршку, између осталих, и Представништва Републике Српске у Србији. Ова манифестације се већ годинама одржава и у Андрићграду и Вишеграду. Сваке године повећава се број учесника и проширује садржај фестивала у оквиру којег се организује и хуманитарна акција;

б) „Дани Ћирила и Методија“ у Србији и Републици Српској је манифестација у којој учествују књижевници из словенских земаља, а Представништво ову манифестацију подржава у у склопу активности које су дефинисане Меморандумом о сарадњи који је Представништво потписало са Удружењем књижевника Србије.

в) Кочићев дан у Београду је дио велике манифестације у Републици Српској „Кочићев збор“ која се сваке године одржава у Бањој Луци, у Београду и у Стричићима, на Змијању. „Кочићев дан у Београду“ Представништво реализује у сарадњи са Удружењем књижевника Србије – полаже се цвијеће на гроб Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу, одржава књижевно подне код споменика Кочићу у Чубурском парку и књижевно вече у свечаној сали Удружења књижевника Србије.

г) Фестивал поезије београдских основаца “Мали победник“ који организује Удружење „Култарт” као изборно такмичење за међународни фестивал дјечије поезије „Дјечије царство“ које се одржава у Бањој Луци;

д) спровођење конкурса који расписују Представништво и Фондација „Радост“ за књижевну награду „Извор“ за најљепше пјесме и најљепше приче о завичају које стижу од аутора из Србије, Републике Српске, Црне Горе и расијања, као и подршка за издавање часописа за културу, науку и уметност „Жрнов“;

ђ) Међународна умјетничка колонија у Крчедину која се одржава под покровитељством општине Инђија, а у организацији удружења „Мој Срем“ из Крчедина и умјетничке групе „Арте“. Колонија се одржава у дому породице Јакшић, а већ дуги низ година окупља сликаре из цијелог свијета и књижевнике српског језичког простора;

е) Београдски фестивал хармонике који организује Удружење љубитеља музике „Акордеон“ из Београда који популаризује хармонику. У овој манифестацији учествују и ученици музичких школа из Републике Српске, као и професори музике из Републике Српске у раду жирија.

Подршка издаваштву и стваралаштву у вези са Републиком Српском

Представништво у складу са расположивим средствима, подржава пројекате у издаваштву и у другим областима са циљем презентације српске културне баштине и савременог стваралаштва чије објављивање доприноси промоцији Републике Српске.

Донирање књига аутора и издавача из Републике Српске

Представништво ће и даље наставити са досадашњом праксом да библиотекама у градовима и општинама у Србији донира књиге које су биле изложене на штанду Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду како би издања из Републике Српске била доступна што широј публици и у Србији.

Подршка завичајним удружењима

Представништво подржава завичајна удружења у њиховим активностима у циљу очувања традиције и његовања обичаја, а у складу са расположивим средствима. Као и претходних година, планирамо да подржимо сљедеће манифестације које организују завичајна удружења:

а) Крајишки црквено-народни свесрпски сабор „Крушедолска звона“ који на Фрушкој гори организују Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске у сарадњи са завичајним удружењима Срба из БиХ који је посвећен српским жртвама из ратова деведесетих година прошлог вијека;

б) Културно-спортску манифестацију „Сусрети српских земаља“ у организацији Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда који се одржавају на Јахорини. Програм обухвата низ културних садржаја и спортских такмичења у којима учествују Срби из свих земаља региона;

в) Завичајни збор – косидба у Буковцу код Новог Сада у организацији Завичајног удружења „Мањача“ из Буковца и Савеза крајишких удружења који обухвата разноврстан програм, од спортско-витешких дисциплина, такмичења у кошењу траве до културно-забавног програма који се организује у циљу очувања идентитета, насљеђа и културе Срба из Крајине;

г) Манифестацију „Крајишке пјесме, игре и обичаји – Бусије“ у организацији Координације удружења избјеглих и расељених у Републици Србији која се одржава у избјегличком насељу Бусије код Земуна. Програм обухвата традиционалне спортске дисциплине, културно-умјетнички програм и  молитву за све погинуле у ратовима 90-их.

Представништво ће, у складу са расположивим средствима, подржати и активности других завичајних удружења.

Изборник