Сарадња у научно-техничкој области произилази првенствено из примјене протокола и меморандума потписаних између ресорних министарстава, института, факултета и других институција у овој области, а посебно Протокола о сарадњи у области науке и технологије између Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарства науке и технологије Републике Српске, односно Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Споразума о билатералној научној сарадњи које су потписале Академија наука и умјетности Републике Српске и Српска академија наука и уметности.


Активности Представништва на пољу научно-техничке сарадње

Праћење примјене потписаних докумената из научно-техничке области и подршка научним радницима

Представништво прати примјену потписаних докумената у овој области. Исто тако, Представништво ће и даље наставити рад на иницирању потписивања нових докумената као и пружању подршке  за учешће научних радника и интелектуалаца из Републике Српске на научним конференцијама, скуповима, трибинама и сличним манифестацијма које буду организоване у Републици Србији.

Организовање трибина и тематских скупова

У сарадњи са порталима „Све о Српској“ и „Факти“, као и другим релевантним научним институцијама, Представништво већ више година организује трибине и тематске скупове на којима учествују универзитетски професори, научни истраживачи, аналитичари, културни и јавни радници из Републике Српске и Србије. И у наредном периоду планирамо да се одрже тематски скупови на актуелне теме које се тичу политичког, друштвеног, економског, културног и вјерског живота Републике Српске/БиХ које ће бити усаглашене са кабинетима предсједника и премијера Републике Српске, као и министра за европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Републике Српске.

Објављивање зборника радова

Представништво периодично објављује зборнике радова са свих тематских скупова одржаних у нашој организацији, односно уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

„Тесла глобал форум“

Представништво подржава учешће ђака и студената из Републике Српске на манифестацији „Тесла глобал форум“ у част великог српског научника и проналазача Николе Тесле. Претходних година групе студената из Србије, Републике Српске и иностранства кроз креативне радионице и округле столове, заједно са еминентним научницима, умјетницима и јавним личностима, размјењивали су идеје и промишљали о изазовима модерног свијета надахнути свестраним стваралаштвом генијалног Николе Тесле.

Људски ресурси Републике Српске у Србији

Представништво од раније ради на идеји да креира базу података о људским ресурсима Републике Српске у Србији. У оквиру вебсајта Представништва у рубрици Завичајни клуб кроз добровољно попуњавање упитника, сви заинтересовани грађани ће моћи да постану чланови Завичајног клуба. На тај начин би се прикупљали подаци о људима који су рођењем или породичним поријеклом везани за простор Републике српске или осталих дијелова БиХ, а живе ии раде у Србији. Сматрамо да је идентификовање и прикупљање података о људским потенцијалима Републике Српске у Србији веома значајно и да они представљају драгоцјен кадровски потенцијал о којем не постоји евиденција ни у Србији ни у Републици Српској.

Изборник