Спорт Републике Српске је организован у складу са Законом о спорту у Републици Српској („Службени гласник РС“, бр. 79/20).

Припреме и спортски кампови организују се у неким од центара у Републици Српској као што су Требиње, Јахорина, Тјентиште, Теслић, Бања Лука и др. Најпознатији спортски кампови који доприносе едукацији и спортиста и тренера у РС су: Љетна школа спорта у Требињу и Кошаркашки камп „Three points“ на Јахорини.
У Републици Српској регистровано је 38 спортских савеза и 6 спортских савеза лица са инвалидитетом Републике Српске.

Такмичења

Спортисти Републике Српске који су остварили значајан резултат за одлазак на балканска, европска, свјетска такмичења, те медитеранске и Олимпијске игре у олимпијским спортовима, чланови су репрезентације Босне и Херцеговине. Босна и Херцеговина је имала пет олимпијаца на Зимским олимпијским играма „Ванкувер 2010“, и свих пет су били спортисти из Републике Српске. У 2012. години на Олимпијским играма у Лондону Република Српска је имала два учесника, а у 2016. години на Олимпијским играма у Рио де Женеиру Република Српска је имала три учесника. Девет спортиста из Републике Српске  је наступило на Олимпијским играма у Токију 2021. године од којих је осам наступало за Србију, а један за БиХ.

 

Континуирани пројекти:

  • Мале олимпијске игре основних и средњих школа у Републици Српској
  • Љетна школа спорта Републике Српске
  • Додјела стипендија спортистима, спортистима са инвалидитетом и потенцијалним олимпијским кандидатима
  • Избор 10 најперспективнијих спортиста Републике Српске

Више о спорту у Републици Српској погледајте на:
Изборник