Kulturna saradnja i saradnja sa zavičajnim udruženjima

  1. Početna
  2. Aktivnosti
  3. Kulturna saradnja i saradnja sa zavičajnim udruženjima

Saradnja Republike Srpske i Srbije na polju kulture i umjetnosti važan je dio ukupnog djelovanja Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, ne zato što se najlakše vidi i najbrže pokaže blagotvornost uspjeha, nego prije svega zato što zbližava ljude na najplemenitiji način, duhovno ih obogaćuje i uzdiže, a pri tom im pruža mogućnost i za bolju saradnju na drugim poljima: ekonomskom, naučno-tehničkom, sportskom… Bliske veze i dugogodišnja saradnja stvaralaca iz Republike Srpske i Srbije dobra je osnova, ne samo za dalji rad, nego i kao mogućnost proširenja saradnje i njenog obogaćivanja, kako sadržajima, tako i novim učesnicima.

Posebnu pažnju i podršku Predstavništvo pruža zavičajnim udruženjima koji njeguju našu kulturu, tradiciju i običaje.


Aktivnosti Predstavništva na polju kulturne saradnje i saradnje sa zavičajnim udruženjima

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ je postala najveća tradicionalna manifestacija kojom Predstavništvo Republike Srpske građanima Srbije sveobuhvatno predstavlja Republiku Srpsku kroz različite programe iz oblasti kulture, umjetnosti i stvaralaštva, nauke, prosvjete, privrede i dr. Svake godine podizali smo ovu manifestaciju na još viši nivo i širili kako broj gradova i opština u kojima je realizovana tako i broj realizovanih programa. Nastojaćemo da svake godine organizujemo i realizujemo ovu manifestaciju sa još kvalitetnijim raznovrsnim programom u kojem će biti zastupljeni predstavnici iz svih dijelova Republike Srpske.

Više o Projektu pogledajte ovdje.

Međunarodni beogradski sajam knjiga

Uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture, a u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske i Udruženjem izdavača Republike Srpske Predstavništvo svake godine organizuje jedinstven nastup Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji se u oktobru održava u Beogradu. Predstavništvo će, kao i prethodnih godina, organizovati predstavljanje nauke i književnosti, kulture i umjetnosti Republike Srpske u saradnji sa svima koji budu zainteresovani da njihove knjige budu predstavljene na pažljivo osmišljenom reprezentativnom štandu Republike Srpske.

Učešće u kulturnim događajima i manifestacijama koje se održavaju u Srbiji

Predstavništvo u materijalnom i organizacionom pogledu podržava sljedeće kulturne manifestacije i događaje koji se održvaju u Srbiji:

a) Međunarodni dječiji festival folklora „Licidersko srce“ koji se održava sa obje strane Drine i u kojem nastupaju dječiji folklorni ansambli iz više zemalja. Festival se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srbije, a organizator festivala je Udruženje građana „Era“ uz podršku, između ostalih, i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji. Ova manifestacije se već godinama održava i u Andrićgradu i Višegradu. Svake godine povećava se broj učesnika i proširuje sadržaj festivala u okviru kojeg se organizuje i humanitarna akcija;

b) „Dani Ćirila i Metodija“ u Srbiji i Republici Srpskoj je manifestacija u kojoj učestvuju književnici iz slovenskih zemalja, a Predstavništvo ovu manifestaciju podržava u u sklopu aktivnosti koje su definisane Memorandumom o saradnji koji je Predstavništvo potpisalo sa Udruženjem književnika Srbije.

v) Kočićev dan u Beogradu je dio velike manifestacije u Republici Srpskoj „Kočićev zbor“ koja se svake godine održava u Banjoj Luci, u Beogradu i u Stričićima, na Zmijanju. „Kočićev dan u Beogradu“ Predstavništvo realizuje u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije – polaže se cvijeće na grob Petra Kočića u Aleji velikana na Novom groblju, održava književno podne kod spomenika Kočiću u Čuburskom parku i književno veče u svečanoj sali Udruženja književnika Srbije.

g) Festival poezije beogradskih osnovaca “Mali pobednik“ koji organizuje Udruženje „Kultart” kao izborno takmičenje za međunarodni festival dječije poezije „Dječije carstvo“ koje se održava u Banjoj Luci;

d) sprovođenje konkursa koji raspisuju Predstavništvo i Fondacija „Radost“ za književnu nagradu „Izvor“ za najljepše pjesme i najljepše priče o zavičaju koje stižu od autora iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasijanja, kao i podrška za izdavanje časopisa za kulturu, nauku i umetnost „Žrnov“;

đ) Međunarodna umjetnička kolonija u Krčedinu koja se održava pod pokroviteljstvom opštine Inđija, a u organizaciji udruženja „Moj Srem“ iz Krčedina i umjetničke grupe „Arte“. Kolonija se održava u domu porodice Jakšić, a već dugi niz godina okuplja slikare iz cijelog svijeta i književnike srpskog jezičkog prostora;

e) Beogradski festival harmonike koji organizuje Udruženje ljubitelja muzike „Akordeon“ iz Beograda koji popularizuje harmoniku. U ovoj manifestaciji učestvuju i učenici muzičkih škola iz Republike Srpske, kao i profesori muzike iz Republike Srpske u radu žirija.

Podrška izdavaštvu i stvaralaštvu u vezi sa Republikom Srpskom

Predstavništvo u skladu sa raspoloživim sredstvima, podržava projekate u izdavaštvu i u drugim oblastima sa ciljem prezentacije srpske kulturne baštine i savremenog stvaralaštva čije objavljivanje doprinosi promociji Republike Srpske.

Doniranje knjiga autora i izdavača iz Republike Srpske

Predstavništvo će i dalje nastaviti sa dosadašnjom praksom da bibliotekama u gradovima i opštinama u Srbiji donira knjige koje su bile izložene na štandu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu kako bi izdanja iz Republike Srpske bila dostupna što široj publici i u Srbiji.

Podrška zavičajnim udruženjima

Predstavništvo podržava zavičajna udruženja u njihovim aktivnostima u cilju očuvanja tradicije i njegovanja običaja, a u skladu sa raspoloživim sredstvima. Kao i prethodnih godina, planiramo da podržimo sljedeće manifestacije koje organizuju zavičajna udruženja:

a) Krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor „Krušedolska zvona“ koji na Fruškoj gori organizuju Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske u saradnji sa zavičajnim udruženjima Srba iz BiH koji je posvećen srpskim žrtvama iz ratova devedesetih godina prošlog vijeka;

b) Kulturno-sportsku manifestaciju „Susreti srpskih zemalja“ u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda koji se održavaju na Jahorini. Program obuhvata niz kulturnih sadržaja i sportskih takmičenja u kojima učestvuju Srbi iz svih zemalja regiona;

v) Zavičajni zbor – kosidba u Bukovcu kod Novog Sada u organizaciji Zavičajnog udruženja „Manjača“ iz Bukovca i Saveza krajiških udruženja koji obuhvata raznovrstan program, od sportsko-viteških disciplina, takmičenja u košenju trave do kulturno-zabavnog programa koji se organizuje u cilju očuvanja identiteta, nasljeđa i kulture Srba iz Krajine;

g) Manifestaciju „Krajiške pjesme, igre i običaji – Busije“ u organizaciji Koordinacije udruženja izbjeglih i raseljenih u Republici Srbiji koja se održava u izbjegličkom naselju Busije kod Zemuna. Program obuhvata tradicionalne sportske discipline, kulturno-umjetnički program i molitvu za sve poginule u ratovima 90-ih.

Predstavništvo će, u skladu sa raspoloživim sredstvima, podržati i aktivnosti drugih zavičajnih udruženja.

Изборник