Posjetite Republiku Srpsku

  1. Početna
  2. Posjetite Republiku Srpsku

Sa prirodnim bogatstvom, nacionalnim parkovima, uslovima za razvoj različitih vidova turizma i kulturnim nasljeđem, Republika Srpska pruža širok spektar proizvoda turističke ponude.

Prirodno bogatstvo Srpske proizlazi iz bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, raznolikosti reljefa kojeg karakterišu i vrhovi preko 2.000 m, brojne klisure, kanjoni, pećine. Aktivan odmor, gostoljubivost lokalnog stanovništva, te zdrava hrana pripremljena na tradicionalne načine su samo neki od faktora koji čine da svi oni koji posjete ovaj dio Balkana ponovo dođu i otkriju neke nove čari.

  • Turističku kartu Republike Srpske pogledajte ovdje.
  • Registar zaštićenih prirodnih dobara Republike Srpske pogledajte ovdje.

Nacionalni parkovi

Nacionalne parkove Srpske karakteriše izuzetna ljepota prirode sa raznolikošću pejzaža, pitomim dolinama, gustim šumskim kompleksima, pašnjacima i mnogim drugim prirodnim vrijednostima.

Nacionalni park Kozara

Nacionalni park Kozara je smješten u srcu planine Kozare. Za ljubitelje planinarenja, skijanja, lova i šetnji, Kozara je nezaobilazno odredište. Centralnim dijelom planine, na zaravnjenom platou.

Opširnije

Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska proglašen je nacionalnim parkom 1962. godine. Smješten je u jugoistočnom dijelu Republike Srpske. Obuhvata područje planina Maglić, Volujka i Zelengore.

Opširnije

Banjski turizam

Područje Republike Srpske bogato je izvorima mineralnih, termalnih i termomineralnih voda, čija je izdašnost i ljekovitost poznata još iz doba Rimljana. Ovi blagodetni izvori korišćeni su i u doba turske i austrougarske vladavine.

Danas na teritoriji Republike Srpske funkcioniše nekoliko banja sa relativno dobrom infrastrukturom za pružanje usluga smještaja, rekreacije, odmora i zdravstvenog turizma.

Terme Laktaši

Terme Laktaši smještene su u dolini rijeke Vrbas u Laktašima. LJekovitost vode poznata je iz još iz antičkih vremena. O pozitivnim svojstvima njene vode svjedoče i pisani njemački dokumenti.

Opširnije

Banjski kompleks Slatina

Banjski kompleks u Slatini, koji se nalazi 12 kilometara jugoistočno od Banjaluke sastavni je dio Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ Banja Luka, najveće i najuglednije zdravstvene ustanove.

Opširnije

Banja Mlječanica

U prirodnom ambijentu na sjeverozapadnim obroncima planine Kozare smještena je Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” Kozarska Dubica. Na ovom području prirodni ljekoviti izvori sa sumpornom vodom bili su poznati od davnina.

Opširnije

Banja Kulaši

Smještena na 14 km udaljenosti od Prnjavora u dolini bistre rijeke Ukrine, nalazi se banja Kulaši. Po svojoj jedinstvenoj vodi predstavlja pravi svjetski raritet. Banja Kulaši je građena pored izvora.

Opširnije

Planinski turizam

Jahorina

Jahorina je smještena jugoistočno od Sarajeva i predstavlja najvredniji segment turističke ponude Republike Srpske. Na Jahorini su 1984. godine održane XIV Zimske olimpijske igre.

Opširnije

Romanija

Romanija se nalazi istočno od Sarajeva i graniči sa Jahorinom na jugu i Ozrenom na sjeveru, proteže se duž regionalnog puta Sarajevo-Sokolac.

Opširnije

Pećina Orlovača

Pećina Orlovača – spomenik prirode kod Pala spada u red najvećih i najljepših pećinskih sistema u BiH. Nakit Orlovače predstavlja izuzetno bogatstvo.

Opširnije

Planina Javor

U istočnom dijelu Republike Srpske, kod Vlasenice, prostire se planina Javor. Bogatstvo šumskog pokrivača i atraktivnost divljine glavne su karakteristike ovog područja.

Opširnije

Eko-etno turizam

Očuvani prirodni predjeli, spona praiskonskog sklada sa netaknutom prirodom i toplom domaćom atmosferom sa mirisom tradicionalnih jela, pružaju jedinstven osjećaj koji nudi eko-turizam kroz spoj različitih kultura, običaja i tradicija utkanih u Republiku Srpsku. Tu su kameni vinogradi Hercegovine optočeni raskošnim stećcima, hladni izvori Janja i Plive, bistra voda Une i Sane, magična jezera Zelengore, zeleni proplanci Kozare i pitome Lisine koje nude izazove nesebične prirode kroz aktivan odmor, berbu gljiva i ljekovitog bilja.

Upuštanjem u avanturu na biciklu istražujući pjenušave slapove na Krupi ili krstarenjem zmajem iznad Balkane, moguće je osjetiti dašak adrenalina, a u pratnji iskusnih vodiča moguće je kročiti jednom od posljednjih oaza netaknute prirode u Evropi, prašumom Perućicom, ili se prepustiti vještim lađarima uživajući u smaragdnoj Drini okrunjenoj Mehmed-pašinom ćuprijom.

Za one koje privlače misterije, tu su kamene kugle u Slatini, Zemljane piramide u Foči ili Petropavlovo čudotvorno i ljekovito jezero.

Kulinarski specijaliteti spremljeni na tradicionalan način zasigurno obogaćuju turističku ponudu Republike Srpske. Na trpezi, u prijatnom društvu ljubaznih domaćina, moguće je naći gužvaru, kljukušu, ljevušu, cicvaru ili bunjgur, a vesela čašica domaće kapljice okrijepiće duh i tijelo.

Borike

Na nadmorskoj visini od 1.000 m, na dvadesetak kilometara od Rogatice smještene su Borike koje predstavljaju vazdušnu banju bogatu šumskim predjelima punim divljači i livadama na kojima rastu mnoge vrste ljekovitog bilja.

Opširnije

Bardača

Uz rijeku Savu u sjevernom dijelu Srpske smještena je Bardača – prirodni rezervat od 11 jezera, dio Ramsarske porodice močvarnih područja. Bardača predstavlja ekološki centar, koji posvećuje najveću pažnju očuvanju njenog biljnog i životinjskog bogatstva.

Opširnije

Etno-selo Stanišići

U Semberiji u neposrednoj blizini Pavlovića mosta, nalazi se „Etno-selo Stanišići“, turistička destinacija koja će vam dočarati način života koji se odvijao prije nekoliko vijekova. U sklopu ovog etno-sela, pored restorana i objekata za smještaj, nalaze se autentične vodenice.

Opširnije

Avanturističko-izletnički turizam

Najznačajniji predjeli sa razvijenom ponudom avanturističkog turizma su tokovi i okruženje rijeka Tare i Vrbasa koje omogućavaju kombinaciju raznih sportskih aktivnosti. Splavarenje, alpinizam, paraglajding, kanjoning, pješačenje, slobodno penjanje, biciklizam, i naravno rafting. Ova sportska disciplina na našim rijekama uzima sve više maha u želji brojnih avanturista i sportista da na ovaj način upoznaju ćud rijeke i ljepotu prirode.

U maju 2009. godine rijeke Tara i Vrbas su bile domaćini Svjetskog prvenstva u raftingu na kojem se okupilo preko 50 ekipa iz 35 zemalja svijeta.

Vijekovima je rijeka Tara svojom snagom dubila krečnjak i pravila najdublji i najljepši kanjon Evrope, sa najvećom dubinom od 1.300 m. Kroz Republiku Srpsku rijeka Tara protiče ukupnom dužinom od 20 km. Njenu ljepotu upotpunjuju pjenušavi slapovi i zeleno-plava boja. Tara je najveći evropski rezervoar pitke vode koja zadržava svoju ljepotu čitavim tokom.

Rijeka Vrbas

Rijeka Vrbas pruža velike mogućnosti za razvoj sporta, rekreacije i turizma. Zbog svog kanjona, brzaka i bukova Vrbas je jedna od najpogodnijih rijeka za kajak na brzim vodama u Evropi.

Opširnije

Švrakava

Švrakava je desna pritoka Vrbasa, a u njega se ulijeva u mjestu Karanovac. Sa svojim vodopadima, slapovima te moćnim 300 m dugim kanjonom i tzv. riječnim “kazanima” predstavlja izvrsno mjesto za kanjoning.

Opširnije

Mušičarenje (Fly-fishing)

Kultura mušičarenja se vodi parolom „uhvati i pusti“, što čini  najveće zadovoljstvo onom ko se bavi ovom sportskom disciplinom ribolova. Nakon ulova, svaku ribu treba osloboditi i ponovo vratiti u vodu.

Izuzetne uslove za mušičarenje, ribolovci će naći u jugozapadnom dijelu Republike Srpske, na rijekama Plivi i Ribniku. Ove rijeke su odavno smještene na svjetsku mapu ribolovaca, kao mjesta sa najinteresantnijim revirima za mušičarenje.

Vode ovih rijeka spadaju u vode prve klase. U njihovim tokovima svoje stanište su našle ribe iz porodice salmonide (lipljan i pastrmka) što je najvjerniji znak nezagađenosti. Zahvaljujući pristupačnim i sređenim prilazima, izgrađenoj infrastrukturi i smještajnim kapacitetima, Ribnik i Pliva privlače veliki broj mušičara iz svijeta.

Rijeka Pliva

Rijeka Pliva izvire u mjestu Pljeva, 6 km uzvodno od Šipova. Ova rijeka izuzetne bistrine i ljepote, sa velikim bogatstvom podvodnog svijeta, predstavlja jednu od najpogodnijih rijeka za mušičarenje u Evropi.

Opširnije

Rijeka Ribnik

Rijeka Ribnik nastaje od nekoliko veoma jakih izvora i svojim kratkim, a vodom bogatim tokom, predstavlja izuzetno mjesto za mušičarenje. Na putu do ušća u rijeku Sanu, Ribnik omogućava lagan i dobar prilaz svom toku.

Opširnije

Vjerski turizam

Hodeći putevima istorije otvaraju se manastirska vrata krajiških dragulja: Gomionice, među njima najstarije Moštanice, manastira Sv. Ilije, Klisine, vjekovne bogomolje Liplja i Stuplja.

Na drugoj strani Srpske, Hercegovina čuva nadaleko poznate manastire. Tvrdoš smješten na stijenama iznad plodnog Trebinjskog polja, po narodnom predanju je osnovan od strane samog cara Konstantina još u IV vijeku. Tu su i manastiri Dobrićevo, Duži, Petropavlov i Gračanica sagrađena kao odraz posmrtne želje najpoznatijeg srpskog pjesnika Jovana Dučića.

Predjele Podrinja ukrašavaju manastiri Papraća, Lovnica, Sase, Tavna i Dobrun koji ukrašava živopisan planinski kraj i klisura rijeke Rzav, te pećina u kojoj se davao zavjet Bogu i srednjovjekovni grad Dobrun.

Veoma poznate i interesantne crkve brvnare su u okolini Slatine i Krupe i još mnoge koje čuvaju duh pravoslavnog naroda ovoga podneblja.

Raznolikost kulture i vjeroispovjesti u Republici Srpskoj potvrđuju nam katolički samostani i drugi vjerski objekti. Poznat je samostan trapista “Marija Zvijezda“ kod Banje Luke, „Presveto srce Isusovo“ u Doboju, džamija „Selimija“ također u Doboju, jevrejska kuća „Bejt Šalom“ u Doboju, pravoslavna crkva Sv.Klimenta, katolička katedrala iz XIX vijeka, Osmanpašina džamija u Trebinju i još mnogo drugih utkanih u krajeve širom Republike Srpske.

Mapu destinacija pogledajte ovdje.

Nema rezultata.

Kulturni turizam

Mnogi gradski centri se odlikuju značajnim kulturno-istorijskim nasljeđem. Arheološki nalazi pokazuju da je područje današnje Republike Srpske bilo naseljeno u paleolitu (oko 60.000 g.stare ere). Nakon toga ovi prostori se odlikuju visokim kulturnim razvojem što potvrđuje postojanje neolitskih naselja.

Rimljani su ove krajeve osvojili u prvom vijeku naše ere. Gradili su ceste povezujući ih sa glavnim putevima, razvijali vojne centre, uveli latinski jezik i širili rimsku kulturu i religiju. Najpoznatije ceste iz Rimskog perioda su „put soli“ i „put srebra“.
O periodu naseljavanja Slovena na ovim prostorima svjedoče ostaci ranoslovenskih naselja. U periodu srednjeg vijeka za ove prostore se vezuje nastanak pravoslavnih manastira te veliki broj utvrđenih gradova.
Važnu građu za izučavanje srednjovjekovne kulture na prostoru današnje Republike Srpske predstavljaju nadgrobni spomenici – stećci, čija je koncentracija najveća u južnim krajevima Republike Srpske.

Islamska umjetnost u periodu okupacije Otomanskog carstva u XV vijeku donosi na ove prostore novi vid kulture i graditeljstva. Najljepši primjeri osmanlijske arhitekture su mostovi koji se izdižu svojom snagom i ljepotom kao čuvari drevnih vremena. Mjesto i ostaci graditeljske cjeline Atik džamije u Bijeljini proglašeni su za nacionalni spomenik.
Nezaobilazan dio kulturno-istorijskog nasljeđa nakon Drugog svjetskog rata svakako predstavljaju spomen-kompleksi posvećeni borcima i narodima naših krajeva.

Andrićgrad

Andrićgrad je turistički, kulturni, administrativni i edukativni kompleks podignut u Višegradu u čast nobelovca Ive Andrića. Prostire se na 17.000 m2 na poluostrvu između rijeka Drine i Rzava.

Opširnije

Višegradska ćuprija

Najveći simbol Višegrada je ćuprija koja vijekovima privlači pažnju mnogobrojnih prolaznika, turista i arhitekata. Most na Drini imponuje svojom veličinom, izuzetnom stilskom i tehničkom dotjeranošću

Opširnije

Manastir Gomionica

Mnogi gradski centri se odlikuju značajnim kulturno-istorijskim nasljeđem. Arheološki nalazi pokazuju da je područje današnje Republike Srpske bilo naseljeno u paleolitu (oko 60.000 g.stare ere).

Opširnije

Gradovi u Republici Srpskoj

Banja Luka

Banja Luka je najveći grad Republike Srpske i najznačajniji privredni, kulturni, finansijski i univerzitetski centar. Duga istorija ostavila je brojne tragove različitih civilizacija i kultura.

Opširnije

Bijeljina

Bijeljina je grad i središte istoimene opštine u sjevero-istočnom dijelu BiH. Grad je opštinski centar i istorijsko središte ravne Semberije i blagog pobrđa Majevice.

Opširnije

Prijedor

Prijedor se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske na obroncima planine Kozara koji se spuštaju u aluvijalnu ravnicu poznatu kao prijedorsko polje. Kroz grad protiče rijeka Sana i njena pritoka Gomjenica.

Opširnije

Doboj

Doboj ima povoljan geografski položaj a nalazi se na 146m nadmorske visine na lijevoj obali rijeke Bosne između ušća rijeka Usore i Spreče u Bosnu. Na području Doboja evidentirana su 62 spomen-obilježja.

Opširnije
Изборник