Sport Republike Srpske je organizovan u skladu sa Zakonom o sportu u Republici Srpskoj („Službeni glasnik RS“, br. 79/20).

Pripreme i sportski kampovi organizuju se u nekim od centara u Republici Srpskoj kao što su Trebinje, Jahorina, Tjentište, Teslić, Banja Luka i dr. Najpoznatiji sportski kampovi koji doprinose edukaciji i sportista i trenera u RS su: Ljetna škola sporta u Trebinju i Košarkaški kamp „Three points“ na Jahorini.
U Republici Srpskoj registrovano je 38 sportskih saveza i 6 sportskih saveza lica sa invaliditetom Republike Srpske.

Takmičenja

Sportisti Republike Srpske koji su ostvarili značajan rezultat za odlazak na balkanska, evropska, svjetska takmičenja, te mediteranske i Olimpijske igre u olimpijskim sportovima, članovi su reprezentacije Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je imala pet olimpijaca na Zimskim olimpijskim igrama „Vankuver 2010“, i svih pet su bili sportisti iz Republike Srpske. U 2012. godini na Olimpijskim igrama u Londonu Republika Srpska je imala dva učesnika, a u 2016. godini na Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru Republika Srpska je imala tri učesnika. Devet sportista iz Republike Srpske je nastupilo na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine od kojih je osam nastupalo za Srbiju, a jedan za BiH.

 

Kontinuirani projekti:

  • Male olimpijske igre osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj
  • Ljetna škola sporta Republike Srpske
  • Dodjela stipendija sportistima, sportistima sa invaliditetom i potencijalnim olimpijskim kandidatima
  • Izbor 10 najperspektivnijih sportista Republike Srpske

Više o sportu u Republici Srpskoj pogledajte na:
Изборник