Jedan od naših osnovnih zadataka je podsticanje i razvoj saradnje u oblasti privrede i korišćenja prirodnih resursa, tj. unapređenja ekonomske saradnje u svim segmentima. U tom cilju Predstavništvo radi na: stalnom podsticanju neposredne saradnje između privrednih subjekata iz Republike Srpske i Srbije, promociji privrednih potencijala Republike Srpske, podsticanju direktnih ulaganja u Republiku Srpsku i podsticanju izvoza iz Republike Srpske.


Aktivnosti Predstavništva na polju privredne i ekonomske saradnje

Projekat „Skeniranje opština i gradova u Republici Srpskoj“

Predstavništvo od 2020. godine realizuje projekat „Skeniranje opština i gradova u Republici Srpskoj“ u saradnji sa portalom „eKapija“. Ovim projektom se skenira stanje u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj sa svih aspekata: privrednih, kulturnih, turističkih i svih drugih koji će na najbolji način predstaviti potencijale i mogućnosti za saradnju. Regionalna prisutnost i čitanost „eKapije“ pruža mogućnosti u prezentaciji potencijala naših opština i gradova kao sredina interesantnih za ulaganja ili za saradnju. Istovremeno, informacije o gradovima i opštinama do kojih „eKapija“ dođe su od pomoći Predstavništvu Republike Srpske u stalnom poslu promovisanja Republike Srpske u Srbiji i privrednog, kulturnog i turističkog povezivanja Srbije i Srpske. Rezultati skeniranja opština i gradova u Republici Srpskoj predstavljaju se u posebnim elektronskim biltenima u okviru „eKapije“ koje objavljujemo i na našem sajtu.

Više o Projektu pogledajte ovdje.

Promocija prirodnih i privrednih potencijala i podrška preduzećima

U okviru ovog zadatka obavljamo slijedeće aktivnosti:

a) Na incijativu i prijedlog opštine i/ili privrednog subjekta promovišemo razvojne projekte i organizujemo pojedinačne promocije preduzeća u cilju privlačenja stranih investitora i upoznavanja sa ponudom roba i usluga iz Republike Srpske.

b) Posebnu pažnju posvećujemo promociji prirodnih i privrednih potencijala Republike Srpske na veb-sajtu Predstavništva u okviru kojeg objavljujemo javne pozive i druge materijale koje nam dostave opštine ili drugi subjekti iz Republike Srpske.

v) U zavisnosti od ispoljenih interesa i potreba, pružamo podršku našim preduzećima prilikom uspostavljanja saradnje sa privrednim subjektima u Srbiji, takođe dajemo informativnu i tehničko-organizacionu pomoć u vezi sa njihovim učešćem na poslovnim forumima, promotivnim skupovima, konferncijama i sličnim događajima. U ovim aktivnostima naročito podstičemo neposrednu saradnju malih i srednjih preduzeća, prije svega onih koji bi kandidovali zajedničke projekate za finansijsku podršku iz fondova Evropske unije ili nekih drugih fondova.

Podsticanje proizvođača iz Srbije za ulaganja u Republiku Srpsku

Predstavništvo kroz razgovore i direktne kontakte sa proizvođačima u Srbiji, sugeriše i podstiče da u proizvodnim pogonima u Republici Srpskoj organizuju proizvodnju svojih robnih marki. Na ovakav način doprinijelo bi se zapošljavanju radnika i razvoju privrede Republike Srpske, a proizvođači iz Srbije bi obezbijedili bolji plasman svojih proizvoda i na tržištu Federacije BiH, prije nego otvaranjem predstavništava svojih firmi u Federaciji BiH što je do sada bila česta praksa.

Praćenje i rješavanje problema sa kojima se susreću privrednici iz Srbije prilikom poslovanja u Republici Srpskoj

Predstavništvo će i dalje nastojati da inicira rješavanje problema koje imaju privrednici iz Srbije prilikom poslovanja u Republici Srpskoj i o tome obavještavati resorna ministarstva i privredne komore Republike Srpske i Srbije i pružati podršku subjektima koji nam se direktno obrate za pomoć u rješavanju konkretnih problema.

Susreti privrednika Srbije i Srpske u okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“

Predstavništvo organizuje promocije privrednih potencijala Republike Srpske u okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“. U okviru programa manifestacije organizujemo privredne susrete u gradovima u Srbiji kako bi privrednici Srbije i Srpske uspostvljali i proširivali saradnju. Takođe, u okviru manifestacije nastojimo da organizujemo promociju investicionih potencijala Republike Srpske u funkciji podsticanja i animiranja investitora iz Srbije za ulaganja u Republiku Srpsku.

Organizovanje nastupa predstavnika iz Republike Srpske na Beogradskom sajmu

Predstavništvo je organizator zajedničkih nastupa predstavnika iz Republike Srpske na Međunarodnom sajmu turizma (ITTFA). U saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske i Turističkom organizacijom Republike Srpske, Predstavništvo organizuje zajednički nastup na ovom sajmu na kojem se predstavlja objedinjena turistička ponuda Republike Srpske (turističke agencije, savezi i organizacije, hoteli, turistički centri, tur-operatori i dr.) Takođe, Predstavništvo je do sada svake godine uspješno organizovalo nastup vinara i vinogradara Republike Srpske na sajmu u Beogradu.

Podrška izlagačima iz Republike Srpske na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu

Izlagačima iz Republike Srpske koji budu učestvovali i na drugim značajnim sajamskim manifestacijama Predstavništvo će i dalje pružati informativnu i tehničku pomoć. Po potrebi, organizovaćemo posjete predstavnika Vlade i ministarstava Republike Srpske sajamskim manifestacijama, kao i radne sastanke i razgovore koji bi se tim povodima vodili sa predstavnicima institucija i Vlade Srbije i drugim subjektima. Predstavništvo će podržati izlagače iz Republike Srpske ukoliko budu nastupali na sajmovima:

  • Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća (UFI) u Beogradu;
  • Međunarodni sajam građevinarstva (SEEBBE) u Beogradu;
  • Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.
Festival destinacija i manifestacija „Beogradski manifest“

Predstavništvo, u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske, pruža podršku predstavljanju turističke ponude Republike Srpske na Festivalu destinacija i manifestacija „Beogradski manifest“. Ovaj Festival je najveći regionalni porodični festival manifestacija i destinacija, koji se u maju održava na Beogradskoj tvrđavi i u parku Kalemegdan. Koncept festivala omogućava posjetiocima da se kroz zabavan i kvalitetno proveden porodični dan, upoznaju sa mogućnostima koje nudi regionalna turistička ponuda.

Promocija turističke ponude Olimpijskog centra „Jahorina“

Predstavništvo već nekoliko godina aktivno podržava Olimpijski centar „Jahorina“ u promotivnim aktivnostima predstavljanja turističke ponude Jahorine i najavljivanju novih projekata, kako u zimskoj, tako i u ljetnoj sezoni u cilju što boljeg predstavljanja i promovisanja turističke ponude ove planine u Srbiji, prvenstveno u Beogradu i Novom Sadu.

Изборник