Područje Republike Srpske bogato je izvorima mineralnih, termalnih i termomineralnih voda, čija je izdašnost i ljekovitost poznata još iz doba Rimljana. Ovi blagodetni izvori korišćeni su i u doba turske i austrougarske vladavine.

Danas na teritoriji Republike Srpske funkcioniše nekoliko banja sa relativno dobrom infrastrukturom za pružanje usluga smještaja, rekreacije, odmora i zdravstvenog turizma.

Terme Laktaši

Terme Laktaši smještene su u dolini rijeke Vrbas u Laktašima. LJekovitost vode poznata je iz još iz antičkih vremena. O pozitivnim svojstvima njene vode svjedoče i pisani njemački dokumenti.

Opširnije

Banjski kompleks Slatina

Banjski kompleks u Slatini, koji se nalazi 12 kilometara jugoistočno od Banjaluke sastavni je dio Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ Banja Luka, najveće i najuglednije zdravstvene ustanove.

Opširnije

Banja Mlječanica

U prirodnom ambijentu na sjeverozapadnim obroncima planine Kozare smještena je Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” Kozarska Dubica. Na ovom području prirodni ljekoviti izvori sa sumpornom vodom bili su poznati od davnina.

Opširnije

Banja Kulaši

Smještena na 14 km udaljenosti od Prnjavora u dolini bistre rijeke Ukrine, nalazi se banja Kulaši. Po svojoj jedinstvenoj vodi predstavlja pravi svjetski raritet. Banja Kulaši je građena pored izvora.

Opširnije
Изборник